Jelentkezem
önkéntesnek
Jelentkezem
önkéntesnek

Így alakult az EKF Önkéntes Programja 2023-ban

Közel 500 hazai és 85 külföldi önkéntes közreműködésével valósultak meg a kulturális évad eseményei.

A 2022-es év végére már átlépte a 400 főt a „Ragyogók” önkéntes bázisa és tovább növekedett a 2023-as év folyamán is. Az események növekvő számával egyre nagyobb az önkéntesigény is, ami a Ragyogók láthatóságát és népszerűségét is erősítette. A Ragyogók online felületén, a helloragyogok.hu oldalonfolyamatosan elérhetők az önkénteseknek szóló lehetőségek, melyek a VEB2023 EKF dús programkínálatának köszönhető. 

A Ragyogók a 2023-as kulturális évadot számos kiemelt rendezvényen, továbbá megannyi pályázatos partner eseményén is segítették.  A legnagyobb esemény a Ragyogj! Nyitóceremónia volt januárban, ahol hozzávetőlegesen 90 önkéntes dolgozott. Segítettek még többek között a Holtszezon Irodalmi Fesztiválon, a Blues Fesztiválon, a MusiColours Fesztiválon, A Magyar Mozgókép Fesztiválon, A VEB2023 Felező programjában és a Hosszúasztal Pikniken, egész szezonban jelen voltak a GyárkertKultúrparkban, dolgoztak az Utcazene Fesztiválon, a VeszprémFesten, a Romkoncerteken, az INOTA Fesztiválon, a Balkan MOST-on és a BalatonWine&Gourmet eseményén is. A kulturális évad szerteágazó programkínálatában segítettek továbbá önkénteseink az InterUrbán eseménysorozat számos programján, a Hangjáték eseményein, a GyereKert hétvégéken, jelen voltak a Veszprémi Egyetemi Napokon és több egyetemi rendezvényen is. 

Összesen 496 regisztrált önkéntesünk közül 120-an vettek részt a 2023-as eseményeken, rendezvényeken. A 14 nagyrendezvényen és a 4, egész éven átívelő programsorozaton összesen 2611 órátönkénteskedtek Ragyogóink. Az önkéntesek 72%-a Veszprémből érkezett a programokra, a többiek pedig régiós településekről utaztak az eseményekre. Az EKF év programjai a középiskolások körében is népszerűek voltak: 418 óra teljesített közösségi szolgálatot igazolhattunk számukra.

“Sok önkéntes tapasztalatom van már, jó pár programon részt vettem. Egy ideje már önkéntes csapatvezető is lettem, így kipróbálhattam magam kisebb csapatok koordinálásában is. Legutóbb egy külföldi önkéntesekből álló csapatért is felelhettem az Utcazene Fesztiválon, ahol ők a Ragyogókkal dolgoztak együtt, amit mindannyian nagyon élveztünk.” - említette egyik önkéntesünk.

A 2022-es év második felébena Pannon Egyetemmel is útjára indult egy együttműködés, amelynek keretében az egyetem hallgatói 3 extra kreditre tehetnek szert, ha 1 félév alatt minimum 90 óra önkéntes tevékenységet teljesítenek a VEB2023 programjain, mint Ragyogók. Szintén fontos együttműködés az Önkéntes Hálózat, amely a Bakony-Balaton régió 7 szervezetét köti össze az önkéntesség értéke köré. 

Az önkéntesprogram nemzetközi szinten olyan komoly kapcsolódási lehetőség az Európa Kulturális Fővárosainak hálózatához, amellyel hosszú távon is megalapozhatjuk Veszprém és a régió nemzetközi kulturális fejlődését. Ennek fényében működik az Európai Szolidaritási Testület támogatásában a nemzetközi önkéntes programunk is. A 2022-es év során három hosszú távú önkéntest fogadtunk, majd a 2023-as év során további 2 fővel bővült a csapat. Nemzetközi önkéntes programunk rövidtávú, csoportos önkéntességet is kínál így 2022-2023 év során eddig összesen 5 csoportot és közel 80 önkéntes fiatalt fogadtunk intenzív, háromhetes programra.  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!