Jelentkezem
önkéntesnek
Jelentkezem
önkéntesnek
Veszprém-Balaton 2023
 • Nemzetközi önkéntesség

Egy fantasztikus lehetőség azoknak, akik szeretnék kipróbálni magukat külföldi programokban. Utazhatsz, idegen nyelveket tanulhatsz és gyakorolhatsz, közelebb kerülhetsz más kultúrákhoz. Munkád során bekapcsolódhatsz testvérvárosaink és más EKF városok életébe, az ottani programok szervezésébe. Szeretnénk, ha Ragyogó önkénteseink Veszprémet képviselve vinnék a város jó hírét és hazatérve a megszerzett tudást és tapasztalatokat megosszák az régió lakóival.  Ha 18 és 30 éves kor között vagy, akkor ezt a lehetőséget Neked találták ki!

Az se gond, ha inkább itthon kapcsolódnál be az általunk fogadott programokba. A hosszabb-rövidebb időre érkező külföldi fiatalokkal rendszeresen találkozhatsz Veszprémben. A VEB2023 önkéntesei közösen segítenek a programok megvalósításában.

Nem feledkeztünk meg az intézményekről sem.

Nagyon szívesen segítünk, ha úgy gondolják/gondoljátok, hogy a mindennapi munkában fogadnátok önkéntest külföldről is.

Itthon kapcsolódnék be

A Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány 2022-re elnyert pályázati forrásnak köszönhetően fogad önkénteseket külföldről, hogy segítsék az EKF programok megvalósítását egy kis nemzetközi szín hozzáadásával. Együtt dolgoznak majd Ragyogó önkénteseinkkel, így bőven lesz lehetőség találkozni, beszélgetni és barátkozni velük. Rendszeresen tartunk önkéntes klubokat a Kossuth utcai helyiségünkben, lesznek programok a Pannon és Jutasi Köztereken, valamint a nagyobb fesztiválok/programok alkalmával is megjelenünk. 2022-ben és 2023-ban két-két alkalommal egy-egy 20 fős csoport érkezik majd hozzánk, illetve négy fiatalt fogadunk 1 évre.

Önkéntes lennék külföldön

A projektek az Európai Szolidaritási Testület (ESC) támogatásával valósulnak meg. Alapvetően három főbb szereplő közreműködésével jönnek létre ezek a programok. A külföldi partnereink a fogadó szervezetek, ők felelnek a szervezésért, ők biztosítják az önkéntesek ellátását és adják a feladatokat.

A Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány látja el a támogató szervezet szerepét. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a partner szervezetekkel és az önkéntesekkel is. Felkészítjük őket a nagy kaland előtt, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az ottlét alatt, hazatérve pedig közösen értékeljük a tapasztalatokat és megosztjuk azokat az érdeklődő veszprémiekkel és a régióban élőkkel. Illetve a kint tartózkodás alatt folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és segítünk, ha bármi probléma adódna.

A harmadik szereplő pedig maga az önkéntes, azaz Te.

Néhány feltétel, aminek meg kell felelni, hogy valakiből ESC önkéntes legyen:

 • 18 és 30 közötti életkor
 • Veszprémi, illetve a régióban található lakhely 
 • Nyitottság, kreativitás

A projektek lehetnek egyéniek és csoportosak is. Mit jelent ez?

 • Ha csoportos programon veszel részt, akkor egy minimum 10 fős csapat tagja leszel és így segédkezel a feladatokban. A csapat viszont nemzetközi lesz, több másik országból érkeznek majd a résztvevők. Fogadó helyszíntől függően 2 hét és 2 hónap közt változnak az időtartamok. A dátumok adottak, tervezetten rövidebb időt nem lehet ott tölteni.
 • Ha egyéni önkéntes projektet választasz, akkor 2 és 12 hónap közti programban vehetsz részt. Ám ekkor sem feltétlenül leszel egyedül, általában több egyéni projekt is futhat párhuzamosan. Ha pedig mégis egyedül lennél külföldi önkéntes, akkor maximálisan el tudsz mélyülni a fogadó ország kultúrájában és mindennapjaiban.

Hol fogunk lakni?

 • A fogadó szervezet minden alkalommal biztosít szállást. Ez mindig az adott helytől és projekttől függ. Lehet turistaszálló, kollégium vagy lakás is.

Mit fogunk enni?

 • Leggyakrabban az önkéntes étkezési hozzájárulást kap és saját maga gondoskodik az ennivalóról. Főzhet, süthet vagy étteremben is ehet. Ami jól esik.

Hogy zajlik az utazás?

 • A program ebben is segítséget nyújt. A fogadó helyszín és az önkéntes otthona közötti távolságtól, illetve az utazási eszköztől függően jár a támogatás. A technikai részletek programonként eltérnek majd.

Mennyi pénzt kell magammal vinni?

 • Ez leginkább rajtad áll. Ha szeretsz sokat utazni és hétköznap sem vagy az az otthonülős típus, akkor nem árt egy kis saját forrás. De a program minden önkéntesnek zsebpénzt fizet (4-5 euró/nap) és ebből is lehet gazdálkodni.

Mi lesz a feladat és mennyit kell dolgozni?

 • A feladat mindig az adott fogadó szervezettől függ, de általában heti 5 napot és napi 6-7 órát kell dolgozni. A hétvége szabad és havonta két plusz szabadnap is jár az önkénteseknek.

Lehet nyelvet is tanulni?

 • Természetesen. A 2 hónapnál hosszabb programban online nyelvkurzus áll rendelkezésre, de a mindennapi kommunikáció során úgyis észrevétlenül javul a nyelvtudás.

Mikor és hol lesz pontosan önkéntes lehetőség?

 • Ezekről mindig hírt adunk a honlapon és a Facebook oldalunkon, így érdemes figyelni minket.

Kapnak az önkéntesek igazolást/oklevelet?

 • Igen. Minden résztvevő számára hazatérés után kiállít a fogadó szervezet egy hivatalos oklevelet az Európai Bizottság hitelesítésével. Ezen felül kapnak egy Youthpass-Tanúsítványt, melyben saját maguknak összegezhetik, hogy miben fejlődtek a program alatt. Ennek létrehozásában egy mentor segít, míg külföldön van az önkéntes.

Mennyi a részvételi díj?

 • Az önkénteseknek nem kell fizetniük.

Intézményként szívesen fogadnánk külföldi önkéntest

Egy más országból származó fiatal rengeteg új ötletet és hasznos segítséget jelenthet egy egyesületnek/intézmények. Ha úgy gondoljátok, hogy érdekes ez a dolog, fogadott önkénteseink segítségével közösen megnézzük, milyen is lenne nálatok egy ilyen program megvalósulása. Ha hosszabb távon, fogadó szervezetként működnétek, akkor rendelkezni kell egy Minőségi Védjeggyel, melynek megszerzésében szívesen támogatjuk az érdeklődő és nyitott partnereinket.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!