Jelentkezem
önkéntesnek
Jelentkezem
önkéntesnek

Nemzetközi önkéntesség | EUrópa nap

A Europe Direct Veszprém iroda és a VEB2023 közösen EUrópa-napot szervezett 2023. május 13-án Veszprémben, a Fortuna udvarban. A május 9-ei Európa-nap alkalmából tematikus előadásokkal, európai önkéntes programok és szakmai tanulmányi utak élménybeszámolóival, mobilitással foglalkoztunk.

Ennek keretén belül vettünk részt mi is egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a nemzetközi önkéntességet különböző nézőpontokból vettük górcső alá. 

Üregi Dávid, a VEB2023 nemzetközi önkéntességért felelős projektmenedzser elsősorban a téma szervezeti oldalát mutatta be. Az Európai Szolidaritási Testületen keresztül válogathatnak az érdeklődők a különböző lehetőségek közül, valamint jelentkezni is ezen a felületen kell. Kereshetünk szervezet, fogadó ország vagy akár tevékenység kör alapján is. Ezen felül pedig beszámolt saját önkéntes tapasztalatairól Malajziában, ahol angolt tanított gyerekeknek. 

Tóth Tímea, a VEB2023 jelenlegi nemzetközi önkéntese, aki Brassóból érkezett hozzánk, idén februárban, hogy az EKF munkáját segítse. Timi az önkéntesség és a nemzetközi kapcsolatokért felelős csapat tevékenységeiben is részt vesz. Beszámolt eddigi élményeiről, illetve, arról is, hogy milyen kulturális különbségeket és eltérő szokásokat tapasztalt Magyarországon. Timi egészen az EKF évad végéig marad Veszprémben. 

Eck Izabella, a VEB2023 kommunikációs asszisztense, 10 hónapot töltött Észtország Tartu városában önkéntesként az EKF közreműködésével. Tartu 2024-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa, így Izabella az ottani szervezet munkájába csatlakozott be. Megosztott velünk néhány tapasztalatot az észt városról és emberekről és hogy az ott megszerzett tudást, hogyan tudja itthon kamatoztatni. 

A beszélgetés végén mindhárman egyetértettek abban, hogy minden ember merjen önkénteskedni, külföldön vagy belföldön egyaránt, kortól és nemtől függetlenül, hiszen mindig tehetünk valamit a saját közösségünkért. 

Ha szeretnél még többet megtudni a nemzetközi önkéntességről, érdeklődj az [email protected] e-mail címen vagy a honlapon!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!