Jelentkezem
önkéntesnek
Jelentkezem
önkéntesnek
Veszprém-Balaton 2023
 • Ragyogó X Töltsd nálunk az IKSZ-t!

Iskolai Közösségi Szolgálat

Ahhoz, hogy az érettségi bizottság elé állhass, teljesítened kell 50 óra közösségi szolgálatot. A „muszáj 50 óráját” teljesítsd nálunk: ne csak letudd a kötelezőt, hanem gazdagodj élményekkel, tapasztalatokkal.

Segíts, hogy Veszprém igazán sikeres EKF város lehessen, Veled!

Mi is az IKSZ?

 

A „közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.” De mit is jelent ez?

 

Minden 9-12. évfolyamos tanulónak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesítenie. Lehet az 50 órát több projekt keretében, több év alatt teljesíteni, így többféle dolgot tudtok kipróbálni. Arra is van lehetőség, hogy egy nagy projekt keretében, vagy több egy év alatt lefutó program keretében teljesítsétek az 50 órát.

 

1 óra 60 percet jelent. Alkalmanként, tanítási napon napi minimum 1, maximum 3 órát kell teljesítened, minden esetben a tanítási idő után, emiatt nem hiányozhatsz a suliból. Nem tanítási napon (hétvégén vagy szünetekben) napi minimum 1 óra, maximum 5 óra dolgozható le. A szolgálat teljesítése előtti felkészítő és az azt követő „levezető” is bele számít az 50 órába.

A közösségi szolgálat a tanulók lakókörnyezetében, vagy az iskola székhelyén, feladat-ellátási helyén, de legfeljebb 30 kilométeres körzeten belül szervezhető meg. Tehát nem gond, ha az iskolád nem a Veszprém-Balaton régióhoz tartozik, elég, ha itt laksz és ezért szeretnéd nálunk teljesíteni a szolgálatodat.

 

 

Hogyan tudsz csatlakozni?

Szervezetünk számos középiskolával kötött már megállapodást. A listát itt találod.

Ha az iskolád a felsoroltak között van:

 • Jelzed az IKSZ-t koordináló oktatónak, hogy jelentkezni szeretnél
 • Kapsz egy jelentkezési lapot, amiben feltünteted a szervezetet, ahol a szolgálatot szeretnéd teljesíteni, jelen esetben a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítványt. A szüleid aláírják a jelentkezési lapot és már le is adhatod az iskolai koordinátornak.
 • Kiválasztod azt a tevékenységet, amit szeretnél csinálni. Mi minden lehetőségről tájékoztatjuk a velünk megállapodást kötött középiskolákat, így könnyedén választhatsz majd a feladatok közül.
 • Jelentkezel nálunk az [email protected] e-mail címen. Mi felvesszük veled a kapcsolatot.
 • A legtöbb esetben, a tevékenység megkezdése előtt egy képzést tartunk nektek magáról az eseményről, ahol segíteni fogtok, és az elvégzendő feladatokról. A jó hír, hogy ez is bele számít már az óráidba.
 • A feladataid elvégzése után lesz szükség a szolgálati naplóra. Ezt alapvetően neked kell vezetned: beleírod mikor, mettől meddig, milyen feladatokat láttál el. Mi ellenőrizzük, hogy jól töltötted-e ki és leigazoljuk egy aláírással és pecséttel. A naplódat ezt követően el kell juttatnod az iskolai koordinátornak.
 • Ha teljesítetted mind az 50 órát, akkor kapsz egy igazolást a sulitól, és megszűnik az akadály az érettségi előtt-legalábbis IKSZ szempontból. 

Ha az iskolád nincs a listában:

 • Nem kell kétségbe esni.
 • Keresd fel az iskolád IKSZ koordinátorát, jelezd, hogy szeretnéd nálunk teljesíteni a közösségi szolgálatodat.
 • Ő felveszi velünk a kapcsolatot az [email protected] címen és rövid időn belül megkötjük a megállapodást, az iskolád felkerül a listára.
 • Innentől az eljárás már adott, ahogy fent olvashatod.

Jelentkeznél hozzánk? Írj még ma és tájékoztatunk az aktuális lehetőségekről.

Jelentkezz az [email protected] email címen. Várunk!

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!